9/13/13

Morcheeba - Semnificaţie personalăM-am convins: atunci cand nu mai astepti aproape nimic bun de la viata si simti ca ti-a ajuns sa mai vezi in jur falsitate, macabru, ura, minciuni, ura, cumva, intr-un mod unexpected expected, se intampla ceva care iti va aduce o bucurie pe termen lung.

Am mai scris despre trupa aceasta, ideea principala este ca m-am intors de atat de multe ori la ea incat dependenta de Morcheeba a devenit un cliseu sublim in existenta mea. Cred ca nu trece saptamana in care sa nu ascult macar 2-3 piese semnate ori de formatia ori de solista Skye. (albumele solo).

Nu as putea sa spun exact ce ma atrage la acest trip-hop downtempo, cu nuante de R&B, chillout, pop-rock, cert este ca pentru mine personal este una dintre cele mai bune si pline de substante band-uri din toate timpurile.

Fratii Godfrey (Paul si Ross) au intuit in momentul cand au ascultat-o prima data pe Skye (se intampla acum aproape 20 de ani) ca va fi una din solistele de anvergura si una din vocile pe care oamenii o vor repera imediat, deci ca va da o identitate aparte proiectului.

In Romania, revin cu un motiv bine intemeiat: promovarea pieselor de pe materialul "Head Up High". (recenzia poate fi citita aici: http://www.infomusic.ro/recenzie-album/morcheeba-head-up-high-2013/ ) Pentru mine insa este un motiv de a zambi ca trupa draga se intoarce..."Aqualung", "Slow down", "Blindfold", "Recipe for Disaster"...si as putea continua asa la nesfarsit, caci fiecare track nu seamana cu celalalt si detine o reteta proprie care reuseste sa ma aduca pe acel Middle Of The Road - MOR...dar nu al substantei, ci al trairii ambiental-psihologice perfecta pentru sondarea subconstientului.

Caci, da, nu este o muzica la indemana cum s-ar putea crede intr-o maniera superficiala. Teme precum dragostea, demonii din trecut, dualitatea, viata-moartea, relatia om-natura sunt foarte fin reliefate, precum o injectie cu ac subtire, pe care il simti mult timp dupa ce acesta nu iti mai strapunge pielea. Efectul este de lunga durata si de cele mai multe ori ramai pus pe ganduri, transpus in riff-uri de chitara, senzatii electrice si cu puternica senzatia de a asculta timp mai indelungat vocea aceea, a perfectiunii.

11 decembrie, Arenele Romane. Eu voi fi acolo, indiferent de situatia meteo-sufleteasca, caci uneori in viata avem nevoie sa ne regasim si sa pornim in cautarea adevaratului nostru sine. Prima data cand am ascultat Morcheeba live, in toamna lui 2011, eram la inceput de drum in toate privintele si retin exact ca a durat acel moment doar o ora. Acum, sper ca reprezentatia sa dureze mai mult, sa nu existe trupe in deschidere potential disturbatoare si sa zambesc atunci cand acordurile din "The Sea" se vor prelinge usor...in univers.

More:

Recenzie concert Morcheeba 8 octombrie 2011

Albumele solo ale lui Skye Edwards - One big legacy

Morcheeba vs. Skunk Anansie vs. Noisettes