1/22/13

Michael Hutchence: Legenda continuă.
De multe ori am incercat sa scriu despre Michael Hutchence si cumva nu am reusit. De doua ori, am postat pe acest blog doua articole, in care am incercat sa reliefez mai mult ce a lasat in urma.

Mi-a fost greu sa descriu efectul pe care muzica sa o are asupra mea. M-am temut mereu ca povestind despre el, se va crede despre mine ca sunt un om fanatic, care nu traieste in prezent.

Stiu...cum sa iubesti un om pe care nu l-ai intalnit si pe care l-ai cunoscut strict prin muzica sa si interviurile care au ramas in urma...cum sa declari ca e parte din sufletul tau si il vei purta mereu cu tine...si ca ai vrea sa petreci cateva luni in Australia si sa vezi locurile unde a copilarit si murit acesta....si totusi...da, tot ce am scris mai sus este ceea ce simt si ma bucur. Michael nu este idolul meu, ci artistul in care m-am regasit, oricat de pueril ar suna.

Imi aduc exact aminte cand am vazut primul clip INXS. Se intampla cand aveam 11 ani si urmaream VH1. Deodata, apare el intr-un outfit mai mult decat provocator si oricat de mult nu imi plac mie soarecii, am rezistat cadrelor respective si am continuat sa privesc...eram fascinata de succesiunea imaginilor color si alb-negru, de respectivul backing-vocals, de dansul sau, de carisma sa si de vocea soptita de final..incat, am asteptat zile intregi sa revad respectivul clip...si s-a intamplat din nou...si apoi, am vizionat un alt clip - "Never Tear Us Apart"... Praga, lebede, magie, ore in care visam la respectivele piese, fascinatia mea era la cote inalte si totul pentru ca auzisem ceva pe sufletul meu.

Cuvintele sunt mici, insa stiu ca mi-am spus in sinea mea ca nu voi mai auzi o astfel de voce...si asa este, dupa alti 11 ani, pot spune clar ca Michael Hutchence a fost unic si altul ca el nu va mai fi.

 

Pe parcurs, am descoperit intreaga discografie, am invatat ceva mai temeinic limba engleza datorita pieselor pe care mi le traduceam singura, nestiind mult timp ca el nu mai este in viata. Am aflat pe la 15 ani despre moartea lui invaluita in mister si speculatii, dar tristetea mea evidenta a fost inlocuita de speranta ce reiesea din piese...

Oricat de stupid ar suna, pentru mine el nu este mort. Traieste zi de zi in sufletul si subconstientul meu. INXS este una din putinele trupe la care ma intorc in mod automat, cautand parca noi si noi valente ale creatiilor respective...

Poate parea imposibil, dar mi-e dor de el. An de an, resimt un dor care ma apasa si inteleg ca viata aceasta este atat de nedreapta uneori... Mi-as fi dorit atat de mult sa cresc pe muzica sa si sa vad live concertul de pe Wembley 1991 sau cel din Germania anului 1997, una din ultimele sale aparitii in cadrul unui act artistic.Alaturi de Andrew Farriss sau fara acesta, Michael a scris aproape toate piesele INXS, prietenul si colegul sau considerand ca succesul pe care trupa l-a avut s-a datorat genialitatii lui MH.

  • "I've done a few stupid things in my time, but you've got to have respect for yourself, otherwise you end up getting used." 
  • "I don't think success arrives and you're suddenly happy. It's not like that. If people think that they'll be very disappointed."

Legat de vocea sa, trebuie amintit ca a fost un bariton care a reusit sa depaseasca capcanele registrului de mijloc prin abilitatile sale, dovedind o voce puternica si in acelasi timp neobisnuita. De asemenea, acest lucru i-a permis sa interpreteze partituri de tenor, fara a avea o gama prestabilita.

Michael Hutchence a fost un suflet care a trait totul la intensitate maxima, a fost o flacara care s-a consumat mult prea rapid. A suferit in viata particulara si multa vreme nu a inteles de ce presa il urmarea, deoarece el considera ca trebuie tratat ca un om obisnuit.


 


Exista vinovati morali ai mortii sale, insa mai important decat acuzele tardive trebuie sa ramana mostenirea pe care Michael si implicit trupa INXS o lasa generatiilor viitoare.

Exista doua piese tribut care mi-au atras atentia in momentul cand au aparut: cea scrisa de Bono si cea din repertoriul Duran Duran.

Va recomand sa (re)descoperiti muzica acestei trupe australiene. In special, ascultati albumul solo Michael Hutchence, lansat postum in 1999. In acesta, veti gasi piese ravasitoare, care va vor ajuta sa intelegeti mai bine trairile sufletesti ale unui artist maret...in special, momentele lui de cadere, ce sunt de multe ori mai tragice decat ale oamenilor obisnuiti. 

Daca macar una din piesele INXS s-a regasit in lumea voastra la un moment dat, ganditi-va pentru un moment la Michael...astazi, de ziua sa. Sufletul sau, acolo unde este, merita sa primeasca o rugaciune si putina lumina...

God Bless Him !