3/13/12

Brazda lui Novac & Partizan
Seara trecută a fost una specială în studiourile Radio Guerrilla, deoarece alături de invitatul serii Victor Popescu (Brazda lui Novac) au venit şi componenţii trupei Partizan. 

Astfel, de la Victor am aflat că primul său sintetizator l-a avut la 10 ani, iar mai târziu a început să studieze chitara acustică, fiind atras de zona punk şi new wave. Producătorul de astăzi a fost fan Depeche Mode ( are şi acum viniluri originale ) şi Kraftwerk, iar momentul armatei petrecut la Bucureşti, iar apoi la Craiova, l-a făcut să abandoneze pentru o perioadă creaţia. 

Victor Popescu a lucrat timp de 3 ani ca tipograf şi a terminat Facultatea de Arhitectură, motiv pentru care prezentatorul l-a denumit un “arhitect al sound-ului”. El a mărturisit că din acest domeniu a aplicat în muzica sa principiul proporţiilor, iar în anul 2003 şi-a făcut studioul propriu numit Square Sound Studio. Puţină lume ştie că Victor se ocupă de muzica din publicitate şi că a lucrat de-a lungul timpului pentru actori de film celebri cum sunt Renée Zellweger, Willem Dafoe, Jean Claude Van Damme sau Wesley Snipes.

Deşi ar putea, BLN nu este atras de conceptul dj-set şi multă vreme a preferat să nu apară în prim-plan, primul său concert fiind în 2004. El considera că ar putea face orice fel de muzică electonică în afară de minimal, considerând că “orice muzică sinceră poate pătrunde în mainstream.”
Pe Brazda lui Novac îl puteţi regăsi în perioada următoare în reprezentaţii susţinute în ţară, dar mai ales în străinătate ( Moscova, Berlin). Acesta are la activ două albume, primul lansat la Square Sound Records şi "Dizzy", al doilea album, lansat la Raumklang Music. Am aflat de la Victor că în această vară va lansa un nou material, care va fi o surpriză, prin prisma colaborării cu un nume cunoscut.
Piesele din playlist-ul de aseară: “”Pilot”, “Attack”, “Protone”, “Blue”, “Square”, “Toys”, “Becule”(&Artan) şi “Hurt”( & Suedezu’).

Colaborarea dintre Victor Popescu şi Partizan datează cu mulţi ani, aceştia cunoscându-se în anii ’80. În prezent, piesa “Drumul spre lumină a fost reorchestrata în studioul lui Victor şi va fi în heavy-rotation la radio Guerrilla.
Trupa Partizan înseamnă astăzi: Adrian Pleşca - Artan (voce) , Răzvan Moldovan – (chitara), Ionuţ Croitoru – (tobe), Florin Barbu – (bass). Florin este unul dintre cei mai talentaţi basişti din ţară, fost membru Proconsul sau Blazzaj si îi puteţi urmări activitatea aici: http://florin.xbass.ro/
Am avut ocazia să vorbesc cu Artan şi să povestim despre artă în general şi am aflat că nu ar putea da o definiţie banală muzicii, ea fiind prin ea însăşi ceva unic, care nu necesita “proptele”. În trecut, a ascultat foarte mult rock’n’roll şi disco, fiind de părere că membrii unei formaţiei trebuie să rămână fideli acesteia. Colaborarea cu Andrei de la Robin and the Backstabbers a fost una de bun augur pentru trupă, iar concertul din Garajul Europa FM a fost unul dintre cele mai reuşite. 
Adrian crede foarte mult în conturul pe care membrii unei formaţii îl creionează şi în rolul pe care fiecare îl are în procesul de creaţie. Momentele de inspiraţie pot fi spontane şi astfel de la o idee poate porni un concept pentru o întreagă melodie.

Între Suedezu’, prietenul din copilărie şi Artan este o înţelegere artistică pe care privitorul o simte, mai ales că cei doi nu se influenţează unul pe altul, ci reuşesc într-un mod uimitor, să se pună în lumină.
Artan este de mai bine de 20 de ani membru în Corul Societăţii Romane de Radiodifuziune pe post de bas-bariton, declarând că este mai mult mai greu să cânţi într-un grup numeros de oameni, unde este necesar să te pui în acord cu celelalte voci feminine şi masculine. ( Domnul Pleşca mai este numit şi “Everestul rock-ului românesc”)
Eu l-am văzut drept un artist modest, căruia nu îi place să fie aduse laude, fiind concentrat pe rolul său în formaţie şi cultivarea permanentă a spiritului său. În prezent, citeşte J.J.Rousseau – «Confesiuni » şi a recunoscut că muzica îi ocupă tot timpul.

Viitorul album semnat Partizan va fi lansat peste câteva luni şi se va intitula “Timpuri noi”.
Sâmbătă, 17 martie, va avea loc primul concert în Bucureşti în formula actuală, iar apoi vor urma şi alte reprezentaţii în ţară. - http://partizan.ro/
Un cadou mai frumos de atât nici nu se putea...Intr-adevar, sunt un om norocos si fericit, pentru ca am fost aseara in preajma unor genii si nu...nu sunt cuvinte mari, ci poate doar prea mici.