2/24/12

Waldeck Live


Aseară, trupa austriacului Klaus Waldeck a revenit la Bucureşti într-un performance savuros susţinut în clubul The Silver Church.

După o aşteptare ce părea interminabilă, cu un warm-up alcătuit din piese Depeche Mode, Hurts, Parov Stelar sau Moonlight Breakfast, membrii au urcat pe scenă cu puţin înainte de miezul nopţii şi au încălzit sufletele celor prezenţi timp de o oră.

De la primele acorduri ale piesei “Get Up Carmen”, publicul a început să devină frenetic, iar apariţia lui Joy Malcolm a sporit intensitatea momentului. Au urmat “Memories”, “Addicted” şi “So Black And Blue”, iar pofta de viaţă şi plăcerea de a cânta live se citeau pe fetele instrumentiştilor.

Muzica lui Waldeck este bazată pe un conţinut muzical de excepţie, în care ritmul şi vocea intepretei sunt în deplină armonie, reuşind să stabilească un fel de liant afectiv cu audienţa extatică prin versurile melancolice, dar care sunt bine venite pentru a intensifica tensiunea emoţională şi a spori din dependenţa pe care ascultătorul o încearcă.

Prin liniile melodice şi cuvintele scrise se induce un fel de catharsis, aceea purificare eliberatoare care îşi are originea în suferinţă şi este imperios necesară pentru creaţie.

Mixul dintre muzica electronică, trip-hop şi swing este unul de succes, oferind o corelaţie metro-ritmică între sunete exacte şi precise, însă cu numeroase inflexiuni tonale ce sunt în contrast cu tonalitatea de bază. Concertul a fost într-un crescendo deplin, unde accentele muzicale au fost bine reliefate şi improvizaţiile nu au lipsit.

Momentul de bis a venit prin magnificul cover “Our Day Will Come” şi prin obsedantele piese “Memories” şi “Addicted”, care au devenit deja o marcă şi un reper pentru muzica lui Waldeck.

“Ballroom Stories” rămâne până în prezent cel mai bine cotat album al său şi a putut fi ascultat aproape în totalitate, spre bucuria celor prezenţi.

Klaus a reuşit ceea şi-a propus: îmbinarea cu succes în actul artistic a vivacităţii, a unei emoţii aparte pe care anii '20-'30 au impus-o în muzică şi a senzualităţii pasajelor muzicale ce redau imagine bogate în sens şi expresie.