2/7/12

raku Live @ GuerriLIVE Radio Session


În această seară, am asistat la primul concert live din acest an la Radio Guerrilla, sub egida Ursus România. Reprezentaţia a fost una semnată de Raku şi formaţia sa, în varianta restrânsă.
 
Artistul a ţinut să diferenţieze în mod clar mişcarea culturală hip-hop de curentul muzical rap, al cărui reprezentant de marcă este în ţara noastră. La 18 ani a fost pe o scenă adevărată, iar pe parcurs a cântat alături de Morometzii, Zale, Cheloo, Ombladon, Pacha Man sau Bitză.
Acesta a subliniat faptul că tine să îi fie scris numele de scenă cu litera mică deoarece intitulatura sa este una artistică. ( numele a fost ales după zodia sa, însă fără o semnificaţie profund astrologică)
raku oferă, prin creaţia sa, un semnal de alarmă oamenilor, care ar trebui să conştientizeze “dezastrul moral” în care se află şi să se întoarcă cu sufletul spre spiritualitate. ( unul dintre modele demne de atenţie şi interes, ar fi, în opinia sa, Petre Ţuţea). 
El a punctat şi dorinţa pe care artiştii o cer de la publicul ascultător, aceea că ar trebui să le fie cumpărată muzica. ( pe http://www.raku.ro/ - găsiţi albumele acestuia şi merită să ştiţi că acestea au un mesaj unitar: În mediu vitreg Rezistenţa Emite semnale În altă frecvenţă)
Interesant este faptul că raku foloseşte elemente de dancehall şi reggae în momentele sale live, în care are, de cele mai multe ori, o trupă bine dotată instrumental. Astăzi, alături de el, l-am revăzut pe DJ Undoo ( prezent şi la concertul Coma despre care v-am povestit) şi pe Cristi Chelsoi, chitaristul formaţiei El Negro. 
Rapperul a oferit momente inedite de beatboxing, iar din playlist putem spune că am fost delectaţi cu piese precum: “Nu uita!”, “Titlu de piesă”( colaborarea cu Kazi Ploae), “Căutând”, “Serviciul de informaţii”, dar şi un cover după Damian Marley (“Welcome To Jamrock”). 
raku a mărturisit că este fericit deoarece piesele sale fac parte din playlist-ul Radio Guerrilla şi a felicitat postul pentru alternativa sănătoasă oferită celor interesaţi de muzica bună calitativ.
Prezentatorul Bogdan Şerban a denumit la final reprezentaţia de astăzi drept “ o lecţie muzicală” şi noi putem adăuga că aceasta a fost una de o înaltă ţinută morală, în care raku ne-a insuflat respect prin gravitatea mesajelor sale şi puterea discursului său argumentat.
Data viitoare ne vom întâlni în studioul de GuerriLIVE cu o trupă de folk alternativ şi vă vom relata impresiile noastre legate de actul artistic aferent.
Credite foto: Roxana Afric