2/24/12

Interviu cu trupa Antarctica


Uneori, viaţa îţi scoate în cale oameni talentati şi cu suflete frumoase, de la care ai ce învăţa şi atunci inevitabil te gândeşti că totul se întâmplă cu un motiv.

Sfârşitul lunii februarie a însemnat întâlnirea cu trupa Antarctica la GuerriLIVE. Atunci a apărut ideea unui interviu cu cei doi membri fondatori, care s-a concretizat repede, spre bucuria mea. 
Aceştia au acceptat să îmi acorde puţin timp şi să îmi dezvăluie amănunte “din backstage”. Am încercat să înţeleg cum se desfăşoară procesul fascinant de creaţie şi am aflat că Delia Opran scrie liniile melodice alături de versuri, iar Ciprian Lemnaru se ocupă de orchestraţie şi masterizare. 

“Timp de şase luni am scris versurile pentru album. Au fost mai multe variante şi am început să le creionez în metroul londonez. Ştii, inspiraţia vine şi în momente nepotrivite, de aceea e bine să ai un telefon cu care să te înregistrezi”, îmi mărturiseşte aceasta. Mă gândesc că ai putea să pierzi ideile dacă nu le scrii imediat, Ciprian mă corectează repede: “Nu ai cum să le pierzi. Sunt acolo, parte din tine, te vei întoarce mereu la ele. “

Aflu că singura piesă de pe album în română “Pase Magice”a fost compusă în timp ce Delia se afla în trafic şi cumva a simţit nevoia să îşi ia zborul. Ajunsă la studio, a finalizat creaţia alături de Ciprian pe strada Bizet ( nimic nu este întâmplător), iar versurile au fost scrise la puţin timp după aceea. Videoclipul a apărut, fiind filmat în una din zonele în care interpreta să încarcă cu energie, lângă Sfinxul din Bucegi. 

“Traseele în munţi şi căţărările îmi oferă o altă perspectivă a lucrurilor, e un fel de purificare, în care eşti doar tu cu tine şi nimic din exterior nu te poate afecta”, îmi spune ea. Timp de ani buni s-a dedicat unui domeniu diferit, însă a ştiut că drumul ei este unul artistic, în muzică, cea pe care o simte aproape şi alături de care a crescut. “Părinţii nu au fost receptivi la ce aveam de gând să fac, plus că şi eu pe parcurs am avut momente când am vrut să renunţ la muzică. Dar, nu poţi înceta lucrul dacă ceva te defineşte şi este parte din tine”.

După ce a studiat în străinătate, mă întreb ce a motivat-o să revină aici şi mă surprinde :” Dacă tu pleci câteva luni din ţară, e inevitabil să simţi la un moment dat că ai rădăcinile aici şi aparţii acestei ţări.”

Ciprian a fost omul din umbra mai multor proiecte muzicale şi artişti, prin felul său de a compune realizând o fuziune de stiluri. A studiat pianul şi trombonul la Liceul de Muzică George Enescu şi imediat după a început să compună în studio. A expus situaţia în care Antarctica se află şi dificultăţile prin care au trecut: “Mulţi fac muzică pentru a se îmbogăţi şi nu au aceea chemare. În spatele numelor mari este o industrie de marketing. Noi suntem selectivi şi vrem să oferim un produs calitativ, expus la un moment dat ca un tot unitar, pe care oamenii să-l aprecieze.” 

Delia şi Ciprian se înţeleg din priviri şi deşi sunt diferiţi în câteva privinţe, pun pasiune, suflet în ceea ce fac, căci se vede, se aude şi se simte. În acelaşi timp, sunt convinşi că la concerte este bine să reinventeze piesele, să improvizeze, dar să păstreze acel schelet care te ajută să identifici piesa.

“Reflections” este una din creaţiile care s-a bucurat de succes pe internet, fiind compusă alături de Christian Green. Delia a realizat linia şi versurile, iar Ciprian îmi dezvăluie că melodia deţine o simplitate dusă la extrem, fiind comercială, dar nu în sensul defectuos al cuvântului. 

Ajung la subiectul concerte live, cele care pot ridica şi mai mult trupa. “Muzica este o unealtă de transmisie, prin ea se pot manipula oamenii. Ea poate schimba tinerii, fiind o formă de artă subiectivă. Este bine să fii lucid înainte de concert.”, îmi declară Ciprian. Zâmbesc, înţeleg exact la ce se referă, după care aflu că pe el o reprezentaţie live îl descarcă. 

Mă gândesc imediat că este adevărat că putem cunoaşte un om după genul de muzică pe care îl ascultă, dar Delia mă completează: “Nu e o condiţie universală, te poţi înşela uneori în privinţa oamenilor.”
Amândoi au perioade în care se odihnesc şi se izolează în lipsa muzicii pentru a căpăta energie. “Nu vrem să ne blazăm şi să lăsăm rutina sau plictiseala să intervină”, îmi spun ei. 

Solista îmi povesteşte despre starea de hipnoză instalată la concertul de lansare din decembrie, de felul în care a simţit publicul aproape şi schimbul de energie aferent, iar Ciprian este de părere că cea mai reuşită reprezentaţie a lor a fost la B`ESTFEST. Remarc versurile, în parte melancolice, care spun poveşti de viaţă, solista confirmându-mi că din durere se nasc creaţiile adevărate. 

Fondul sonor în care am discutat a fost excepţional, iar la un moment dat se aude “Father Figure” de la George Michael. Tresar şi îi întreb cum au perceput concertul lui: ” Este genial, are stea în voce. Când recunoşti o voce dintre alte sute, aşa se spune”, mă lămureşte Delia. 

I-am spus că am fost fericită când în formula aceasta, au reapărut la radio cu piesa “Don`t Stop The Dance” şi mi-am dat seama că este vocea ei. Astfel că i-am întrebat dacă vor să reorchestreze piesele din trecut, de pe vremea Insound, iar Ciprian mi-a spus că este mult mai important acum să realizeze un nou album şi câteva clipuri cu un real impact vizual în acest an. Delia este de părere că ar putea scoate un material doar în limba română la un moment dat, însă îi este mai uşor să scrie în limba engleză, pentru că este una universală. 

Cert este că dorinţa lor pe termen lung este să îşi facă muzica auzită şi în afara României, iar faptul că aceasta nu este comentată în mod negativ îi motivează.
“Muzica te face să călătoreşti în timp. Eu mă transpun în orice loc de pe Planetă atunci când compun, mă încarc cu vibraţia respectivă şi mă întorc cu aceea informaţie”, îmi spune Ciprian. Vreau să aflu dacă e vorba de o sclipire divină şi cei doi confirmă acest fapt, iar eu pot afirma că este vorba şi de genialitate în actul lor artistic. 

Printre preferaţii lor se numără nume precum : Fever Ray, Lykke Li, Bjork, Linkin Park, Radiohead, The Cure, Pink Floyd, Brandon Perry, M83 şi s-ar bucura să deschidă concerte pentru Groove Armada sau Aparrat. Mike Patton este pentru Delia artistul complet şi în special este atrasă de proiectul său Tomahawk.
”Anonymus este un album conceptual absolut superb, unic, liniile melodice sunt preluate din folclorul nativ american, iar tobele sunt nebune, ritmurile lor tribale te duc dincolo de timp, trezind la viaţa omul din interior, primordial, care de obicei doarme. Asta am ascultat în ultimele luni dimineaţa, când priveam răsăritul. Atunci ar putea merge şi Jeff Buckley”.

Într-un top 3 al concertelor live se numără Depeche Mode, Massive Attack şi Unkle (pe liderul James Lavelle l-au cunoscut). Din România sunt artişti pe care îi apreciază, însă vor să îşi păstreze unicitatea şi să nu îşi lege titulatura de alte nume. ( ca un mic amănunt, piesa “Iubire” a celor de la Travka se numără printre favoritele solistei, iar ca melodie din afară preferă oricând Heartbeats” – The Knife).

Filmele preferate ţin de sfera SF: “Star Wars”, “Barbarella”, “Odiseea Spaţială “, iar unul dintre scriitori preferaţi ai acesteia este Rudolf Steiner, recomandând cu căldură opera sa vastă şi în special: “Artă în misiunea ei cosmică”. Proiectul “Stars and Constelattions” este un compendiu spiritual şi ştiinţific ce va avea mai multe episoade, fiind de real ajutor oricărui om interesat de lumea cerească. 

“Omul a uitat de unde vine şi încotro se îndreaptă. Este necesar să descoperim importanţa sacralităţii şi faptul că arta are o misiune cosmică.” Totul se întâmplă în viaţă ciclic şi Delia este convinsă noi toţi trăim în dimensiuni diferite şi sufletul rămâne nemuritor. Citându-l pe Steiner, sunt fermecată de ce îmi spune:” Misiunea omenirii este să devină a 10-a ierarhie dupa îngeri.”

Delia s-a simţit foarte bine atunci când a ajuns în Africa de Sud ( Parc Kruger) sau când a văzut templele hinduse din Singapore, iar Ciprian s-ar întoarce vara în oraşul de suflet, Paris.

Noul clip ar putea fi la piesa “Is Your Heart So Hard Or Nonexistent,” cea care întăreşte mesajul pe care cei doi îl transmit cititorilor:” Trebuie să ne gândim mai mult la cei din jur, să fim noi schimbarea pe care vrem să o vedem în lume pentru a putea trăi în armonie.”