2/8/12

"The Artist"


Filmul este un omagiu adus proiectiilor mute de acum mai bine 100 de ani si deţine un parfum aparte, alaturi o strălucire demnă de admirat.

Scenariul este unul în totalitate fără dialog, fiind creionat în alb-negru doar pe baza jocului actoricesc al personajelor şi al unor inserturi scrise între diferite secvenţe ale acţiunii.

Povestea este plină de substanţă, făcând apel la conceptul că este greu să ajungi cel mai bun într-un domeniu, însă marea provocare este să reuşeşti a te menţine pe acelaşi loc.

George Valentin, interpretat de Jean Dujardin, este un megastar al filmelor de epocă, însă acesta refuză categoric să se adapteze timpurilor şi să interpreteze roluri cu un scenariu modern. Una din admiratorele lui ajunge să danseze cu el într-un rol secundar, dansul fiind şi elementul cheie al finalului. Peppy Miller (Bérénice Bejo), o artistă debutantă, dar plină de carismă, începe să urce pe treptele celebrităţii, datorită filmelor cu sonor, iar între cei doi se stabileşte o uşoară relaţie de rivalitate.

George realizează un ultim film mut, care nu se bucură de succes şi spectatori în cinema, astfel că orgoliul său este rănit, în timp ce Peppy are un succes răsunător.


Problemele sentimentale şi financiare ale personajului principal se acutizează şi într-un moment de furie distruge filmele în care a jucat, cu excepţia unuia cu Peppy, dorind să îşi alunge astfel demonii trecutului, dar şi mustrările de conştiinţă.

Tânăra vrea să îl ajute emoţional şi îl face să înţeleagă că societatea se schimbă, deci este necesar să se preschimbe şi oamenii pe parcursul ei. Finalul îi arătă pe cei doi dansând în proiecţia “Sparkle of Love”, o idee reuşită a actriţei, sentimentul dragostei făcându-i pe cei să strălucească cu adevărat împreună.

Căţelul Uggy, care joacă rolul companionului lui George, a câştigat la Cannes 2011 premiul Palme Dog. Lungmetrajul mut „The Artist“ a fost premiat cu trei Globuri de Aur în acest an şi este nominalizat la zece categorii ale premiilor Oscar 2012, fiind astfel unul dintre favorite.

Premiera în România a filmului regizat de Michel Hazanavicius este programată pentru 24 februarie şi vă sfătuim călduros să îl vizionaţi în sălile de cinematograf.