1/9/12

"From The Sky Down”


Istoria unui album legendar şi a unei formaţii geniale...

Documentarul de faţă este o mărturie istorică şi muzicală a unuia dintre cele mai iubite trupe din întreaga lume, U2.

“From The Sky Down” îi înfăţişează pe cei patru membri întorcându-se în studiourile Hansa din Berlin, fosta sala de bal a naziştilor, unde au înregistrat în 1991 discul “Achtung Baby” ( printre cei care au realizat materiale aici se numără şi Depeche Mode, Iggy Pop sau David Bowie ). În proiecţie veţi asista la rememorarea procesului de creaţie a unor piese care şi-au scris apoi singure istoria.

Merita să ştiţi că la începutul anilor `90, band-ul irlandez era într-o perioadă de renaştere şi reinventare, asemeni oraşului Berlin. Titlul ales documentarului este potrivit, deoarece fiecare spectator va sesiza cât de greu a fost pentru componenţi să se menţină sus, în ciuda criticilor şi problemelor existenţiale. Mentalitatea cu care formaţia a pornit la drum a fost din start una câştigătoare, aceea că nu-şi pot permite să facă greşeli, deoarece în artă nu ai nevoie de reţete pentru a deveni un fenomen.

Astfel, suntem invitaţi în universul U2, primind răspunsuri la fiecare gând ce ne încearcă privind măreţia şi demnitatea unor genii. Bono afimă că întotdeauna a avut aceste melodii în minte, însă nu a găsit abilitatea să le scrie la 8-9 ani, iar pentru el casa bunicii era asemeni unei catedrale, acolo găsindu-se un pian.

Cu sfaturile celor mai buni oameni din industrie, Brian Eno, Daniel Lanois şi renumitul fotograf Anton Corbijn ( cel care le-a pozat cântecele şi emoţiile” ), membrii trupei au învăţat rapid cum să fie o trupă de stadion şi nu doar una de arenă.

Problemele au fost prezente, fiind cauzate de dorinţa constantă de perfecţiune şi de isteria americană la adresa lor. La un moment dat, deveniseră proprii lor duşmani, iar publicitatea excesivă, oboseala turneelor şi laudele i-au făcut să acumuleze tensiune şi numeroase întrebări. De aici, a venit puterea de a compune altfel prin cooperare, cum nu o mai făcuseră, cu ritmuri electronice ( recunosc că s-au lăsat inspiraţi de Kraftwerk sau Joy Division), distorsionări agresive şi multă improvizaţie, asumându-şi la acel moment un risc. Ruptura lui The Edge de soţia sa, le da tuturor o scăpare şi un refugiu în Berlin, unde îşi găsesc identitatea spirituală.

Pentru “One”, Bono consideră că inspiraţia a venit în mod rapid printr-o sclipire divină, piesa conturând un sound dulce-amar pe versuri de neuitat.

Aşadar, Bono & Co. au privit în viitor şi au ştiut ce vor să devină şi ce au de spus prin “Achtung Baby”. Materialul discografic a debutat pe locul întâi în US Billboard 200 Top Albums şi include 5 single-uri care s-au bucurat de succes internaţional. Albumul s-a vândut în 18 milioane de exemplare şi a primit un premiu Grammy în 1993.

Începând cu data de 24 ianuarie va fi disponibil în magazine documentarul ”From The Sky Down”, regizat de David Guggenheim, sub formă de DVD sau în format Blu-Ray , dar va putea fi achiziţionat ş în varianta digitală.

Pelicula a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto din 2011 şi vă asigurăm că o dată vizionată, va reuşi să vă schimbe percepţia despre muzică şi felul în care se compune.


http://werock.ro/review-istoria-u2-from-the-sky-down-povestea-unui-album-legendar-si-a-unei-formatii-geniale/