1/5/12

Cronică album: Snow Patrol – “Fallen Empires”


Snow Patrol este genul de trupă care rămâne fidelă genului de muzică abordat la începuturi şi mai ales felului de a compune, cu afectivitate şi o anume eleganţă.

Materialul de faţă este al şaselea album de studio al formaţiei irlandeze, tara de unde îşi are originea şi U2, un band ce i-a influenţat în mod categoric şi pe cei de la Snow Patrol. Produsul a fost înregistrat în Malibu, Los Angeles, Hollywood şi Londra, toate textele purtând semnătura solistului Lightbody.

“Fallen Empires” îl putem încadra unui mix de genuri, pornind de la post-britpop, continuând cu alternative, electronic sau indie. Acesta evoluează timp de o oră şi ne poartă într-o lume de sondare a subconştientului, prin baladele scrise pentru pian sau prin cântecele sincere ce aparţin exclusiv pop-ului: “This Isn’t Everything You Are”, “ The Garden Rules” şi “Those Distant Bells”.

Amprenta vocală uneori previzibilă a solistului Gary Lightbody, cel care a fost denumit de revista Q Magazine drept unul dintre artiştii secolului, face din acest album unul de stare, în care emoţia este la cote înalte şi unde sensibilitatea rămâne prezentă în fiecare piesă. Euforia este resimţită prin numeroase metafore: “You can see the road ahead in your dreams/ The engine's more a sigh than a scream/ Your ghosts look more like angels from there” din “The Symphony”.

“I'll Never Let Go aduce puţin la linia melodică cu "Transmission” de la Joy Division, însă băieţii şi-au dus creaţia la un alt nivel, de aceea putem să spunem că este şi preferata noastră de pe album, el fiind încheiat printr-un aranjament orchestral sublim sub numele de “Broken Bottles Form A Star”.

În România, albumul este sub licenţa Universal Music, iar în interiorul acestuia veţi regăsi un mesaj aparte: “Mums and Dads of the world, be patient with your children”. Ascultaţi albumul şi vă veţi încărca chiar şi cu răbdare, însă mai ales cu sensibilitatea specifică trupei.


http://werock.ro/cronica-album-snow-patrol-fallen-empires/