12/30/11

Clasament 2011


Anul care va trece curând a însemnat, mai mult decât oricând, o reîntoarcere la muzica de calitate din România. Din fericire, există formaţii foarte bune, cu oameni talentaţi, care au grijă să ofere publicului piese cu care să se identifice şi la care să se întoarcă când le este bine sau vor să caute răspunsuri printre versuri, armonii şi linii melodice.

Clasamentul meu include melodii pe care le-am ascultat de zeci de ori pe modul repeat şi pe care, în mare parte, le-am descoperit ascultând postul meu de radio preferat, Guerrilla. Unele s-au auzit în această seară la ultima ediţie din acest an a emisiunii TOPSHOW cu Bogdan Şerban şi Mihai Dinu. Trupele sunt geniale, fiecare în parte fiind destinată unui alt gen şi unei alte emoţii profunde. Am asistat la reprezentaţiile live ale acestora şi am trăit emoţii unice.

1. Urma - "All wrong" - Da, trupa mea preferată din ţară, cea de suflet, la care mă întorc aproape zi de zi, descoperind alte valenţe şi alte nuanţe ale pieselor lui Mani & Co. Ei îndeamnă la pierderea şi regasirea de sine, asemeni noului lor album..."Lost End Found", cel mai aşteptat material, în mod cert...

2. Coma - "Un semn" - Mi-e cald în suflet când o reascult, am senzaţia că o ştiu dintotdeauna... Am vrut să aflu pentru werock.ro de la Cătălin Chelemen câteva gânduri legate de ce a fost şi ce va fi în continuare pentru Coma şi răspunsul său a venit acum câteva seri şi m-a bucurat:
" 2011 nu a fost deloc altfel decat alti ani, dar totusi exista un lucru care a reusit sa iasa din contextul cunoscut ca ceva placut...si anume faptul ca dupa mult timp am reusit sa ne adunam si sa revenim in peisaj. 2012 sper sa ne gaseasca la fel de "adunati" si sa ramanem in peisaj pentru mult timp de acum incolo.
Oamenii ar trebui sa nu uite cine sunt si ca nu le este interzis sa viseze. Daca au pentru ce sa lupte, sa o faca! Au creier! Sa-l foloseasca! "


3. Travka - "Iubire" - Am scris aici despre piesă. Nu are cum să lipsească din clasament, tocmai ea...cea care poartă numele magic.... Anul viitor va însemna, cred eu, o reinventare Travka ce va veni cu un nou album şi multă emoţie...din nou.

4. Toulouse Lautrec - "Wonders" - Greu de ales o singură piesa de pe albumul "Heroes", dacă nu chiar imposibil, toate melodiile mi-au creat aceea dependenţă. Am scris şi voi continua să scriu despre cei 3, îmi sunt dragi şi sunt pentru mine unul dintre cele mai interesante band-uri din toate timpurile. :)

5. Grimus - "In your eyes "- Are un farmec aparte trupa, iar "Egretta" este un album mai mult decat reuşit. Până să îi scriu o cronică aşa cum merită, pot să afirm ca anul 2012 va însemna pentru Grimus o mai mare expunere pe plan internaţional, pentru că merită din plin.

6. Şuie Paparude - "Moartea boxelor" - Capodopera domnului Michi Câmpineanu este mai presus de cuvinte, iar clipul...excelent. Pentru site am aflat de la Mihai Dobre următoarele:
"Anul 2011 a fost un an foarte bun pentru mine. Alături de Şuie Paparude am avut un număr considerabil de concerte şi am reusit să scoatem pe piaţă unul dintre cele mai frumoase videoclipuri ale trupei de până acum, la piesa Moartea Boxelor. Anul 2012 l-aş considera ca un nou început atât pentru mine, cât si pentru formaţie: album nou, alte videoclipuri, alte turnee, concerte, festivaluri.
Le doresc tuturor pe lângă sănătate, mult mai multă încredere în ei, numai aşa pot realiza lucruri măreţe! "

7. The Mono Jacks - "We`re all getting older" - Alter ego-ul lui Doru Trascău se bucură de un succes din ce în ce mai pronunţat... iar pentru sufletul meu este un fel de tratament cu efect imediat.

8. Luna Amara - "În gol" - Zona în care poate mă simt cel mai bine, alternative rock. Am văzut concertul de lansare "Pietre in alb" în octombrie şi am devenit de atunci fană a formaţiei...chiar daca puţin cam târziu.

9. Sensor & Mara vs. Mono -" Watching you" - Sute de ascultări are la activ piesa aceasta, continuă să îmi creeze o stare bună de spirit, iar combinaţia dintre sunetele experimentale cu vocea Marei este una de succes, sper eu să fie din ce în ce mai pregnantă şi în afara ţării anul viitor.

10. Moonlight Breakfast - "Play" - Revelaţia ultimei părţi a anului, asezonată cu multe zâmbete şi o senzaţie de dulce în plan fizic şi afectiv. Imi sunt foarte dragi şi sunt sigură că vor ajunge departe, acolo unde trebuie.

În afară de acestea, mai sunt trupe şi artişti pe care îi iubesc şi care îşi vor confirma statutul anul viitor prin noi reprezentaţii şi albume:
Byron, The Pixels ( Frontman-ul TL Cătălin Rulea mi-a confirmat o reîntoarcere surpriză a band-ului ), Iris, R.O.A, Silent Strike, Les Elephants Bizarres, Antarctica, Paraziţii, OCS, Robin and the Backstabbers, AB4, Electric Brother, Cuantune, Magnolia, Partizan, Butterflies in My Stomach, Viţa de Vie, Deliric1, Doc, TunesInnaOurHeads, Direcţia 5, Alexandrina...Link

Muzica bună va fi la cote înalte...Se anunţă un an prolific şi mai ales, o lună martie de vis ... :)

Photo : George Toma
Link