9/8/10

Versus

In playlist-ul meu de zi cu zi, apar 3 trupe fenomenale, de care imi place sa vorbesc si sa observ apropierile dintre ele, dar si diferentele ce le fac de neegalat in acest colorat peisaj muzical.

Morcheeba. Este trupa descoperita acum mai multi ani, prin melodia " Otherwise". Aceasta mi-a ramas intiparita in minte si suflet mult timp, nu stiam cine canta si nici macar cum se numeste. Am retinut, din prima auditie, doar versurile: "
You're making it worse now / Everytime you criticise". A fost de ajuns incat sa caut trupa ce canta o piesa divina si in final sa o gasesc. Morcheeba este genul de trupa ce o poti asculta seara, inainte de a adormi..nu cu un volum tare dat al boxelor, ci al sufletului..pentru a intelege fiecare acord, vers. Intreg albumul " Charango", lansat in 2002, merita atentia ascultatorilor, fiecare piesa fiind unica.
Ca in orice trupa, cu puncte de vedere diferite, se poate ajunge uneori la separare..dar nu la una definitiva, ci la una de moment, creatoare, vazuta ca o sursa de inspiratie. Albumul " Dive Deep" a fost scris si cantat de alte soliste, in afara de Skye Edwards. Personal, iubesc " Enjoy the ride" de pe acest album in interpretatea lui Judie Tzuke.
Skye revine anul acesta si realizeaza, alaturi de ceilalti membri, un album superior, bine construit, cu mesaje in stilul caracteristic si linii melodice ample, numit " Blood like lemonade". Piesa care da numele acestui album este magnifica, vocea lui Skye putand fi descoperita din alte mii de interpretari. " Easier said than done" este melodia mea favorita de pe acest nou album.

Skunk Anansie. Cu aceasta parasim stilul boem, lin al lui Skye si pasim in rock-ul sfant al
lui Deborah Anne Dyer, cunoscuta fanilor prin apelativul simplu Skin. La o varsta frageda, am auzit " Weak " si am vazut respectivul clip. Refrenul m-a captivat si mi s-a parut ceva nemaivazut, atat de puternic si dur, superb cu alte cuvinte.
Ca si Morcheeba, au avut o perioada benefica de separare, revenind in 2009 cu un album Greatest Hits si cateva melodii noi, la fel de bune. My favourite ramane " Hedonism/ Just because you feel good"..pura, superba, cu o interpretare de exceptie.

Noisettes. Trupa aceasta abordeaza stiluri precum indie-rock, pop & soul. Este cunoscuta publicului larg de putin timp, dar ea activeaza in domeniu din 1996. Consacrarea a venit printr-un album excelent, intitulat "Wild young hearts". Recomand ascultarea acestui album, cu mentiunea ca o data pornit, va trece ascultatorul prin foarte multe stari sufletesti, fie ca vrea, fie ca nu. Este un album happy, pozitiv, insa nu in totalitate. Piese precum " Atticus" sau " Every now and then" pot intrista si supune la meditatie.
Solista este Shingai Elizabeth Maria Shoniwa, o tipa fenomenala din Zimbabwe; Shingai semnifica "a persevera". Cu siguranta ca vom mai auzi de aceasta trupa si de alte albume la fel de bune.